Makowiec królewski (ucierany)

4.81 (210 ocen)

Ciasto, z którym kojarzą mi się święta z dzieciństwa. Gdy tylko wyszperałam stary przepis mojej mamy od razu postanowiłam je upiec.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g margaryny
    1 szkl cukru
    6 jajek
    40 dag mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    10 łyżek mleka

    Masa makowa:
    300 g suchego mielonego maku
    3/4 szkl cukru
    1/2 kostki masła
    2 jajka
    3 łyżki powideł
    kilka kropel olejku migdałowego
    2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    3 łyżki płatków migdałów
    3 łyżki siekanych orzechów włoskich
    garść rodzynek

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    łyżka soku z cytryny

    Dekoracja:
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    mak
Wystaw ocenę:

4.81 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec królewski (ucierany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak: Masło rozpuścić w garnku, ostudzić. Dodać mak, bakalie, powidła i jajka. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto: miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Następnie wmiksować przesianą mąkę, proszek i mleko. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z ciastem.
  • 3. Formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, wyrównać. Łyżką nakładać w niedużych odstępach kupki maku. Zalać resztą ciasta. Makowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. piec ok 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  • 4. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wody na gęsty lukier. Polać ciasto, posypać suchym makiem i skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować