Makowiec królewski (ucierany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak: Masło rozpuścić w garnku, ostudzić. Dodać mak, bakalie, powidła i jajka. Dokładnie wymieszać.
2.Ciasto: miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Następnie wmiksować przesianą mąkę, proszek i mleko. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z ciastem.
3.Formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, wyrównać. Łyżką nakładać w niedużych odstępach kupki maku. Zalać resztą ciasta. Makowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. piec ok 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
4.Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wody na gęsty lukier. Polać ciasto, posypać suchym makiem i skórką pomarańczową.
Komentarze