Makowiec królewski

4.5 (164 ocen)

  • Średni

Polecamy zarówno pasjonatom przygotowywania świątecznych wypieków, jak i tym, którzy z braku czasu nie mogą pozwolić sobie na czasochłonne wyczyny kulinarne.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 40 dekagramów
    - cukier: 25 dekagramów
    - jaja: 6 sztuk
    - mleko: 10 łyżek
    - margaryna: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    MASA MAKOWA:
    - mak: 30 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - masło: 0.5 opakowania
    - jaja: 2 sztuki
    - olejek migdałowy: 1 sztuka
    - bakalie (np. orzechy włoskie Bakalland) według uznania: 2 opakowania
    OPCJONALNIE:
    - gotowa masa makowa np. Bakalland: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa masa makowa Bakalland 1. Sposób wykonania masy makowej:
    Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu mieszając. Gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli w maku pozostała jeszcze woda, i gotujemy chwilę, aby wyparowała (nie prażymy). Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie (np. Bakalland), olejek migdałowy, powidła.

    Opcjonalnie możemy wykorzystać gotową masę makową, najlepiej Bakalland
  • 2. Sposób przygotowania ciasta:
    Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy nadal ucierając od białek żółtka (po jednym). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie, okrężnymi ruchami (od dna ku górze) mieszamy ubite białko z ciastem (ciasto powinno mieć konsystencję budyniu – w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka).
  • 3. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem dużą formę, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy łyżką mak, aby utworzyć z niego stojące stożki – jeden przy drugim. Zalewamy mak pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temperaturze 200°C, ok. 1h na złoty kolor.

    Element dekoracyjny zależy od naszej twórczej inwencji (cukier puder, kolorowy lukier czy bakalie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować