Polecamy zarówno pasjonatom przygotowywania świątecznych wypieków, jak i tym, którzy z braku czasu nie mogą pozwolić sobie na czasochłonne wyczyny kulinarne.
Średni
Składniki:
CIASTO:
- mąka: 40 dekagramów
- cukier: 25 dekagramów
- jaja: 6 sztuk
- mleko: 10 łyżek
- margaryna: 1 sztuka
- cukier waniliowy: 1 sztuka
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
MASA MAKOWA:
- mak: 30 dekagramów
- cukier: 0.75 szklanki
- masło: 0.5 opakowania
- jaja: 2 sztuki
- olejek migdałowy: 1 sztuka
- bakalie (np. orzechy włoskie Bakalland) według uznania: 2 opakowania
OPCJONALNIE:
- gotowa masa makowa np. Bakalland: 1 sztuka
Makowiec królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania masy makowej:
Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu mieszając. Gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli w maku pozostała jeszcze woda, i gotujemy chwilę, aby wyparowała (nie prażymy). Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie (np. Bakalland), olejek migdałowy, powidła.
Opcjonalnie możemy wykorzystać gotową masę makową, najlepiej Bakalland
2.Sposób przygotowania ciasta:
Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy nadal ucierając od białek żółtka (po jednym). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie, okrężnymi ruchami (od dna ku górze) mieszamy ubite białko z ciastem (ciasto powinno mieć konsystencję budyniu – w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka).
3.Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem dużą formę, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy łyżką mak, aby utworzyć z niego stojące stożki – jeden przy drugim. Zalewamy mak pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temperaturze 200°C, ok. 1h na złoty kolor.
Element dekoracyjny zależy od naszej twórczej inwencji (cukier puder, kolorowy lukier czy bakalie).
Komentarze