Makowa babka na białkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna i orzeźwiająca. Nam bardzo posmakowała i robiłam ją już kilka razy bo miałam mnóstwo zamrożonych białek. Do środka możecie dodać skórki kandyzowane lub np. rodzynki.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 białek

    1/2 szkl cukru

    1/2 szkl oleju

    3/4 szkl mąki pszennej

    3/4 szkl maku

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    sok z 1 cytryny

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki

Makowa babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując. Suche składniki dodawać partiami do masy i delikatnie mieszać łyżką. na koniec wlać sok z cytryny.

    Ciasto przelać do foremki na babkę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

    Polać lukrem cytrynowym i udekorować kandyzowanymi skorkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mak Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować