REKLAMA

Makowa babka na białkach

wyświetlono: 86 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszna i orzeźwiająca. Nam bardzo posmakowała i robiłam ją już kilka razy bo miałam mnóstwo zamrożonych białek. Do środka możecie dodać skórki kandyzowane lub np. rodzynki.

opublikowany: 30.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • 5 białek

    1/2 szkl cukru

    1/2 szkl oleju

    3/4 szkl mąki pszennej

    3/4 szkl maku

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    sok z 1 cytryny

    szczypta soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca cienkim strumieniem wlewać olej cały czas miksując. Suche składniki dodawać partiami do masy i delikatnie mieszać łyżką. na koniec wlać sok z cytryny.

    Ciasto przelać do foremki na babkę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

    Polać lukrem cytrynowym i udekorować kandyzowanymi skorkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: aicha1988 aicha1988

Babka makowa

Ekspresowa babka makowa na wielkanocny stół.

kategoria: Ciasta babki Desery opublikowany: 28.02.2017 | wyświetlono: 4077 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE