MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA

3.88 (464 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka jest miękka, wilgotna w środku, puszysta i mocno cytrynowa. Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, a zapach w domu podczas jej pieczenia jest nie do opisania. Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na babkę cytrynową:
    * 1 kostka masła (250 g)
    * niepełne półtora szklanki cukru
    * 2 i 1/4 szklanki mąki
    * 4 jajka
    * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * skórka i sok z jednej dużej cytryny

    Lukier cytrynowy:
    * 1 szklanka cukru pudru
    * kilka kropel soku z cytryny
    * 5-6 łyżek wody
Wystaw ocenę:

3.88 (464 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Mocno cytrynowa babka- najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć) i wyciśnięty z niej sok. Wszystko ponownie wymieszać.
    Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto przełożyć do formy do wypieku babki (może być też tradycyjna keksówka). Wstawić do odpowiednio nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika).
    Wystudzoną babkę można polukrować. W tym celu należy wymieszać cukier puder, sok z cytryny i wodę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować