Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
2 łyżeczki aromatu cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
Lukier i posypka:
1/2 szklanki cukru pudru
woda
sok z cytryny
100g żurawiny suszonej
Puszysta, szybka babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
2.Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
3.Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze