Puszysta, szybka babka na oleju

4.17 (512 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml oleju
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka L
    2 łyżeczki aromatu cytrynowego
    skórka otarta z 1 cytryny

    Lukier i posypka:
    1/2 szklanki cukru pudru
    woda
    sok z cytryny
    100g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

4.17 (512 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Puszysta, szybka babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
  • 2. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
  • 3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować