Babka na białkach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka na białkach jest szybka w przygotowaniu i pysznie smakuje. Możemy ją zrobić, gdy mamy w nadmiarze same białka. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki z dużym czubkiem rodzynek
    woda do sparzenia rodzynek
    1 łyżka mąki - do rodzynek
    keksówka 10 x 26
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka na białkach 1. Rodzynki wkładamy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, odstawiamy.
    Białka przelewamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Do ubitej piany wsypujemy cukier i ubijamy razem przez krótki czas. Następnie dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy mleko i olej ponownie mieszamy. Rodzynki odsączamy z wody i wkładamy do miseczki z mąką, dokładnie obtaczamy z każdej strony i wszystko dokładamy do miski z ciastem, dokładnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do ,, suchego patyczka". Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować