REKLAMA

Babka na białkach

wyświetlono: 380 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Babka na białkach jest szybka w przygotowaniu i pysznie smakuje. Możemy ją zrobić, gdy mamy w nadmiarze same białka. Polecam.

opublikowany: 30.03.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki z dużym czubkiem rodzynek
    woda do sparzenia rodzynek
    1 łyżka mąki - do rodzynek
    keksówka 10 x 26
    papier do pieczenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Babka na białkach 1. Rodzynki wkładamy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, odstawiamy.
    Białka przelewamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Do ubitej piany wsypujemy cukier i ubijamy razem przez krótki czas. Następnie dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy mleko i olej ponownie mieszamy. Rodzynki odsączamy z wody i wkładamy do miseczki z mąką, dokładnie obtaczamy z każdej strony i wszystko dokładamy do miski z ciastem, dokładnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do ,, suchego patyczka". Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Teodorka Teodorka

Babka na białkach

Gdy mam nadmiar białek zawsze wykorzystuję je do babki.

kategoria: Ciasta opublikowany: 25.04.2017 | wyświetlono: 438 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE