Puszysta, delikatna babka cytrynowa. Żeby nie było tak klasycznie, zrobiona na samych białkach :D Bardzo smaczna. Doskonała na wielkanocny stół. Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Troszkę go zmodyfikowałam)
Składniki:
Ciasto:
8 białek z jajek w temperaturze pokojowej
1,5 szkl. cukru
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny w temperaturze pokojowej
1 szkl. oleju w temperaturze pokojowej
1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
Babka cytrynowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny (mąka powinna być przesiana!) Do ubitych białek dodawać na przemian: olej, mleko i mieszankę z mąki, proszku i skórki. Na koniec wlać sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać. Masę przelać do dużej formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180st.C około 45 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
2.Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Ostudzoną babkę polać polewą czekoladową. Smacznego!
Komentarze