Babka cytrynowa na białkach

4.48 (210 ocen)

Puszysta, delikatna babka cytrynowa. Żeby nie było tak klasycznie, zrobiona na samych białkach :D Bardzo smaczna. Doskonała na wielkanocny stół. Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Troszkę go zmodyfikowałam)

Składniki:

  • Ciasto:
    8 białek z jajek w temperaturze pokojowej
    1,5 szkl. cukru
    3 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej cytryny
    sok z połowy cytryny w temperaturze pokojowej
    1 szkl. oleju w temperaturze pokojowej
    1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej

    Polewa:
    1 gorzka czekolada
    2-3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.48 (210 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny (mąka powinna być przesiana!) Do ubitych białek dodawać na przemian: olej, mleko i mieszankę z mąki, proszku i skórki. Na koniec wlać sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać. Masę przelać do dużej formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180st.C około 45 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Ostudzoną babkę polać polewą czekoladową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować