Babka makowa

4.48 (186 ocen)

  • 60 min

Ekspresowa babka makowa na wielkanocny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • na podłużną formę o długości ok 30 cm:
    3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka suchego maku mielonego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 - 3/4 szklanki cukru
    3 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
    4 jajka M-L

    Lukier:
    sok z cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę tortową, krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać mak i wymieszać.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem. W trakcie miksowania stopniowo wlewać olej i maślankę. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników.
  • 3. Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • 4. Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier puder aż lukier stanie się gęsty.

Porady

*Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Do suchych składników można dodać ok 0,5 szklanki bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować