Babka Tulipan na białkach

3.7 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z nadmiaru białek po karnawałowych wypiekach powstała pyszna, kolorowa babeczka . Jest idealna na wielkanocny stół, ale też na co dzień do popołudniowej kawy :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    5 białek
    1 szklanka cukru
    250g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju rzepakowego
    1 kisiel truskawkowy
    3 łyżki suchego maku
    2 łyżki kakao
    lukier: 150g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody
    płatki migdałowe do dekoracji
    masło i bułka tarta do foremki
Wystaw ocenę:

3.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Babka piaskowa

Babka tulipan na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch z cukrem. Następnie dodawać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 2. Ciasto podzielić na cztery równe części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a czwartą pozostawić, nic nie dodając. Każdą część dokładnie wymieszać. Formę na babkę z kominem (o śr.22 cm) posmarować masłem, wysypać bułką tartą i wyłożyć warstwami ciasto. Środek ciasta naciąć wzdłuż nożem. Piec ok.50 minut w 180 st.(do tzw.suchego patyczka). Składniki na lukier utrzeć i polać ostudzoną babkę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować