Z nadmiaru białek po karnawałowych wypiekach powstała pyszna, kolorowa babeczka . Jest idealna na wielkanocny stół, ale też na co dzień do popołudniowej kawy :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 białek
1 szklanka cukru
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju rzepakowego
1 kisiel truskawkowy
3 łyżki suchego maku
2 łyżki kakao
lukier: 150g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe do dekoracji
masło i bułka tarta do foremki
Babka tulipan na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puch z cukrem. Następnie dodawać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
2.Ciasto podzielić na cztery równe części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a czwartą pozostawić, nic nie dodając. Każdą część dokładnie wymieszać. Formę na babkę z kominem (o śr.22 cm) posmarować masłem, wysypać bułką tartą i wyłożyć warstwami ciasto. Środek ciasta naciąć wzdłuż nożem. Piec ok.50 minut w 180 st.(do tzw.suchego patyczka). Składniki na lukier utrzeć i polać ostudzoną babkę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Smacznego :)
Komentarze