Makaron linguine z krewetkami i pomidorkami

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Obłędnie pyszny, mega aromatyczny, pikantny i ekspresowy w przygotowaniu makaron z krewetkami to pomysł na smaczny obiad dla miłośników owoców morza.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g czarnego makaronu linguine barwionego sepią
    250 g krewetek
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    15 pomidorków koktajlowych (u mnie paprykowe)
    1/2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 papryczki chili)
    sól morska świeżo zmielona (do smaku)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
    Dodatkowo:
    1/2 limonki (do podania)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron linguine z krewetkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i obrać. Osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Podać przeciśnięty czosnek oraz krewetki. Smażyć na średnim ogniu po ok. 1 minucie z każdej strony. Dodać płatki chili, pokrojone pomidorki koktajlowe i podsmażyć ok. 1 minutę. Doprawić do smaku solą i skropić sokiem z limonki.
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do krewetek. Wymieszać i posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu z cząstkami limonki.

Porady

Dla wzbogacenia smaku, do krewetek można dodać kieliszek białego wytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować