Makaron z krewetkami i cukinią

4.45 (147 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste a zarazem efektowne danie.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krewetki 31/40 około 20 szt.
    1 Cukinia średnia
    5 ząbków czosnku
    natka pietruszki
    makaron tagliatelle 200-300 g
    6 łyżek śmietany 22%
    wino białe wytrawne 6 łyżek
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.45 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Tagliatelle

Makaron z krewetkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki należy rozmrozić, oczyścić i osuszyć.
    Cukinię pokroić w półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek pokroić w małą kosteczkę lub rozgnieść. Zagotować osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
  • 2. Rozgrzać patelnię z oliwą. Następnie podsmażyć czosnek, dodać cukinię i mieszając smażyć przez ok. 5 minut aż zmięknie i zacznie się ładnie rumienić. Dodać łyżkę masła, sól, pieprz i smażyć jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając.
  • 3. Obok cukinii na patelni dodać drugą łyżkę masła oraz krewetki. Doprawić solą i smażyć chwilę z każdej strony na większym ogniu aby się ścięły.
  • 4. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki na patelni i chwilę razem podsmażać. Dodać wino i odparować na większym ogniu.
  • 5. Wlać śmietanę i dodać makaron. Wszystko wymieszać i chwilę gotować.
    Po nałożeniu na talerz posypać posiekaną natką.

Porady

Osoby lubiące ostrzejsze dania mogą dodać papryczkę chilli wraz z czosnkiem w drugim kroku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Krewetki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować