Makaron z krewetkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki należy rozmrozić, oczyścić i osuszyć.
Cukinię pokroić w półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek pokroić w małą kosteczkę lub rozgnieść. Zagotować osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
2.Rozgrzać patelnię z oliwą. Następnie podsmażyć czosnek, dodać cukinię i mieszając smażyć przez ok. 5 minut aż zmięknie i zacznie się ładnie rumienić. Dodać łyżkę masła, sól, pieprz i smażyć jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając.
3.Obok cukinii na patelni dodać drugą łyżkę masła oraz krewetki. Doprawić solą i smażyć chwilę z każdej strony na większym ogniu aby się ścięły.
4.Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki na patelni i chwilę razem podsmażać. Dodać wino i odparować na większym ogniu.
5.Wlać śmietanę i dodać makaron. Wszystko wymieszać i chwilę gotować.
Po nałożeniu na talerz posypać posiekaną natką.
Porady
Osoby lubiące ostrzejsze dania mogą dodać papryczkę chilli wraz z czosnkiem w drugim kroku
Komentarze