Makaron ryżowy z krewetkami

4.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny sezamowy, makaron ryżowy z krewetkami to propozycja na pożywny obiad lub kolację we dwoje. Aromatyczny dzięki przyprawom. Idealna propozycja dla miłośników owoców morza. Krewetki w takim połączeniu smakują wybornie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu ryżowego (u mnie z czarnym sezamem)
    250 g krewetek
    3 cebulki dymki
    2 ząbki czosnku
    5 cm kawałek imbiru
    6 łyżek sosu sojowego
    2 łyżeczki miodu
    sok z 1/2 limonki
    1/2 papryczki chili
    1/2 łyżki prażonego, białego sezamu
    1/2 łyżki czarnego sezamu
    3 łyżki posiekanej kolendry
    3 łyżki oleju ryżowego lub sezamowego
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ryżowy z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i dokładnie osuszyć. Czosnek posiekać drobno, imbir pokroić na plasterki, a potem w słupki, papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki, cebulkę dymkę (białą i zieloną część) pokroić na plasterki. Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zahartować zimną wodą, wymieszać z łyżką oleju sezamowego lub ryżowego. Sos sojowy wymieszać z miodem i sokiem z limonki. W woku na dobrze rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę dymkę (tylko białą część). Dodać imbir, czosnek i chili, krótko podsmażyć. Dodać masło, wrzucić krewetki. Podsmażyć je na złoty kolor z obu stron przez ok. 3 minuty. Dodać sos sojowy z miodem i sokiem z limonki i chwilę podsmażyć, dodać makaron i całość wymieszać i krótko podsmażyć. Posypać sezamem i posiekaną kolendrą. Podać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować