Lekka zupa cytrynowa z kuskusem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupę pamiętam z obiadów u babci

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 ćwiartka z kurczaka
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    2 cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebulka
    1 bulion drobiowy Krakus
    2 litry wody
    Koperek
    Kuskus - ilość wedle uznania
    2 listki laurowe
    Pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lekka zupa cytrynowa z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekam drobno czosnek i cebulę. Myję mięso i dokładnie suszę. Cytryny myję i parzę wrzątkiem, ścieram skórkę z dwóch cytryn. Z jednej wyciskam sok.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażam czosnek, skórkę z cytryny i cebulę. Dokładam mięso i smażę około 5 minut do lekkiego zrumienienia. Zalewam wodą i gotuję 15 minut. Po tym czasie dolewam bulion Krakus oraz dodaję listki laurowe. Gotuję kolejny kwadrans i dodaję sok z jednej cytryny. Po 10 minutach wyjmuję z zupy mięso, oddzielam je od kości i kroję na kawałki.
    Do zupy dodaję kuskus i kawałki mięsa. Dodaję sporą ilość koperku, doprawiam pieprzem, chwilę razem gotuję, aż kuskus napęcznieje. Rozlewam do talerzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Drób Kuskus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować