Kuskus perłowy z brokułem i pieczarkami

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuskus perłowy jest u nas mniej popularny niż tradycyjny kuskus - jest grubszy i wymaga gotowania. Mnie zachwycił smakiem i z pewnością włączę go do swojej diety. Z brokułem, pieczarkami i kremowym śmietanowym sosem jest świetnym dodatkiem do ryb i mięs.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kuskus perłowy - 160g
    Olej - 1 łyżka
    Cebula - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Pieczarki - 400g
    Brokuł - 1 główka
    Śmietanka 30% - 100ml
    Ser tarty twardy dojrzewający - 30g
    Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Kuskus perłowy z brokułem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze minutę.
    Pieczarki myjemy i w razie potrzeby obieramy, kroimy w plasterki. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Pieczarki i brokuła dorzucamy na patelnię. Od razu dodajemy także kaszę, sól, pieprz, słodką paprykę i dolewamy 200ml wody. Pod przykryciem gotujemy około 7-8 minut (w razie potrzeby dolewamy trochę wody). W tym czasie kasza powinna lekko zmięknąć. Dodajemy śmietankę, tarty ser, zioła prowansalskie. Gotujemy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Pieczarki Brokuły Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować