Kuskus Perłowy z warzywami

4.48 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kuskus perłowy to małe makaronowe kuleczki z pszenicy durum, które są sycące, a przy tym bardzo zdrowe.
W odróżnieniu od zwykłej kaszy kuskus, którą wystarczy zalać wrzątkiem, kuskus perłowy trzeba gotować w wodzie albo bulionie, zwykle około 10 minut. Odpowiednio przygotowany kuskus powinien być lekki, puszysty i sypki.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kuskus perłowy 200g
    Pieczarki 200g
    Jedna młoda cukinia
    Dwie szalotki
    Jedna papryczka chili
    Łyżeczka ziół prowansalskich
    Sól morska
    Dwie łyżki oliwy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuskus perłowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kuskus gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    2. Na patelni podsmażamy obrane, pokrojone w grube plastry pieczarki. Kiedy lekko się zarumienią, dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, i pokrojone w drobną kostkę szalotki. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
    3. Solimy lekko do smaku, pamiętając, że kuskus również gotował się w osolonej wodzie. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
    4. Łączymy kuskus w warzywami, i chwilę podsmażamy, żeby połączyć smaki
    5. Podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować