Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ok. 3,5 l:
    marynata:
    7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego,
    1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
    2 łyżki sosu sojowo grzybowego,
    3 średnie białe cebule,

    ponadto:

    1 kg szynki wieprzowej,
    200 g makaronu świderki,
    1 puszka fasoli czarnej,
    1 puszka fasoli pinto,
    ok. 700 ml przecieru pomidorowego (1 butelka),
    2 l wody,
    2 liście laurowe,
    4 ziela angielskie,
    1 płaska łyżka soli himalajskiej,
    1 łyżeczka czubrycy zielonej mieszanki przypraw,
    1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej,
    2 łyżeczki słodkiej papryki,
    chili świeżo mielona do smaku,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

    dodatkowo:
    sól do smaku,
    świeża bazylia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki 1. Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym.
    Cebulę obieramy i kroimy w wiórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą i całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na ok. 1-1,5 godz.

    W dużym garnku (pojemność ok. 4-5 l) zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
    W tym czasie na dużej patelni, partiami podsmażany mięso z cebulą. Przekładamy do gotującej się wody.
    Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz.
    Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, przyprawy: czubrycę zieloną, trawę cytrynową, słodką paprykę (papryki wędzonej nie dodajemy !) i gotujemy całość ok. 15 min, aż mięso będzie miękkie.

    Rada: czas gotowania oczywiście uzależniony jest od wielkości kawałków mięsa.
  • Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki 2. Dokładamy makaron i całość gotujemy tylko tyle, żeby był al dente.
    Dodajemy fasole odsączone i opłukane z zalewy.
    Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, chili i solą do smaku.

    Rada: makaronu nie musimy długo gotować, jeśli od razu nie podajemy gulaszu, ponieważ pod wpływem gorąca i tak zmięknie.

    Gulasz podajemy z świeżą bazylią posiekaną na mniejsze kawałki.
    Można zastąpić ją np. zieloną pietruszką, a jak ktoś lubi to świeżą kolendrą.
    Gulasz idealnie będzie smakował następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się zmieszają.

    Rada: jeśli lubicie makaron na al dente, można go oddzielnie ugotować i zmieszać z gulaszem tuż przed podaniem, tylko tyle ile będziecie jeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Makaron Mięso Papryka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować