Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na ok. 3,5 l:
marynata:
7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego,
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
2 łyżki sosu sojowo grzybowego,
3 średnie białe cebule,
ponadto:
1 kg szynki wieprzowej,
200 g makaronu świderki,
1 puszka fasoli czarnej,
1 puszka fasoli pinto,
ok. 700 ml przecieru pomidorowego (1 butelka),
2 l wody,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
1 płaska łyżka soli himalajskiej,
1 łyżeczka czubrycy zielonej mieszanki przypraw,
1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
chili świeżo mielona do smaku,
1 płaska łyżeczka cukru,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym.
Cebulę obieramy i kroimy w wiórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą i całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na ok. 1-1,5 godz.
W dużym garnku (pojemność ok. 4-5 l) zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
W tym czasie na dużej patelni, partiami podsmażany mięso z cebulą. Przekładamy do gotującej się wody.
Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, przyprawy: czubrycę zieloną, trawę cytrynową, słodką paprykę (papryki wędzonej nie dodajemy !) i gotujemy całość ok. 15 min, aż mięso będzie miękkie.
Rada: czas gotowania oczywiście uzależniony jest od wielkości kawałków mięsa.
2.Dokładamy makaron i całość gotujemy tylko tyle, żeby był al dente.
Dodajemy fasole odsączone i opłukane z zalewy.
Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, chili i solą do smaku.
Rada: makaronu nie musimy długo gotować, jeśli od razu nie podajemy gulaszu, ponieważ pod wpływem gorąca i tak zmięknie.
Gulasz podajemy z świeżą bazylią posiekaną na mniejsze kawałki.
Można zastąpić ją np. zieloną pietruszką, a jak ktoś lubi to świeżą kolendrą.
Gulasz idealnie będzie smakował następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się zmieszają.
Rada: jeśli lubicie makaron na al dente, można go oddzielnie ugotować i zmieszać z gulaszem tuż przed podaniem, tylko tyle ile będziecie jeść.
Komentarze