Kurczak z warzywami w galarecie tymbalik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę szorujemy lub obieramy, kroimy na kawałki. Ćwiartki z kurczaka, warzywa, lubczyk, ziele, liście laurowe, cebulę zalewamy około 2-3 litrami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ja używałam szybkowaru i gotowałam 30 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku gotujemy około 1,5-2 godzin. Wyciągamy mięso, po ostudzeniu obieramy i kroimy.
Mięso mieszamy z pieczarkami, ogórkami i pokrojoną papryką. Wykładamy do naczyń - ja użyłam dwóch keksówek, ale można także zrobić galarety w mniejszych pojemnikach.
Wywar przecedzamy. Odlewamy 2 litry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy. Żelatynę (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu) rozpuszczamy z kilku chochlach wywaru i bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do odłożonego, gorącego wywaru. Mieszamy i zalewamy mięso z warzywami. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Komentarze