Kurczak z warzywami w galarecie tymbalik

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mięso z kurczaka z warzywami i pieczarkami w galarecie. To idealne danie na imprezę - ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt
    Ziele angielskie - 5szt
    Liście laurowe - 4szt
    Pieprz ziarna - 1 łyżeczka
    Lubczyk korzeń mielony - 1/2 łyżeczki
    Marchew - 1szt
    Pietruszka - 1szt
    Cebula suszona - 1 łyżeczka
    Sól i pieprz
    Pieczarki konserwowe - 150g
    Ogórki konserwowe mini - 150g
    Papryka konserwowa - 150g
    Żelatyna - według instrukcji (około 3-4 łyżki na 1l wywaru)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta

Kurczak z warzywami w galarecie tymbalik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę szorujemy lub obieramy, kroimy na kawałki. Ćwiartki z kurczaka, warzywa, lubczyk, ziele, liście laurowe, cebulę zalewamy około 2-3 litrami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ja używałam szybkowaru i gotowałam 30 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku gotujemy około 1,5-2 godzin. Wyciągamy mięso, po ostudzeniu obieramy i kroimy.
    Mięso mieszamy z pieczarkami, ogórkami i pokrojoną papryką. Wykładamy do naczyń - ja użyłam dwóch keksówek, ale można także zrobić galarety w mniejszych pojemnikach.
    Wywar przecedzamy. Odlewamy 2 litry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy. Żelatynę (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu) rozpuszczamy z kilku chochlach wywaru i bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do odłożonego, gorącego wywaru. Mieszamy i zalewamy mięso z warzywami. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować