Galareta wieprzowa z golonki i nóżek

  • wyświetlono: 14083 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mnie musi być podana z octem jabłkowym lub octem winogronowym. Warto wiedzieć, że ocet spirytusowy jest zbyt mocny. Zazwyczaj zwykły ocet zabija smak całej przystawki jaką jest galareta wieprzowa. Oto sposób jak zrobić galaretę wieprzową.

Katarzyna Janeczko

Składniki

Galareta wieprzowa – przepis:

2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste),
2 średnie golonki wieprzowe (tylne, mają więcej mięsa)
czosnek (około 5 ząbków),
ziele angielskie (około 5 sztuk),
3-4 liście laurowe,
2 marchewki,
sól,
pieprz świeżo mielony (u mnie dodatkowo z kolendrą)

dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki groszku zielonego z puszki

Sposób przygotowania przepisu:

Galareta wieprzowa z golonki i nóżek

  • 1. Galareta z nóżek wieprzowych i golonki – przepis:

    Na początek nóżki i golonki wieprzowe trzeba dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie, najlepiej wymoczyć je przez około godzinę (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to dodatkowo opalamy nad gazem ). Następni przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je skryła. Potem trzeba dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane (nie krojone) marchewki i doprawić solą. Następnie należy zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało) gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.
  • 2. Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Powstały wywar powinno się doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, plasterki jajek i ewentualnie po jednej łyżce groszku (u mnie akurat na zdjęciu bez groszku i jajka), warzywa zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia, aby powstała galareta z wieprzowiny. Następnie galaretka wieprzowa powinna być schowana do lodówki aż stężeje.

Jak zrobić dobrą galaretę wieprzową?

Galareta wieprzowa może być urozmaicona różnego rodzaju dodatkami. Warto podawać ją z marynowanymi grzybami np.: borowikami, kurkami lub pieczarkami. Ponadto galareta wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem ozorów wieprzowych. Jeżeli użyjemy nóżek do galarety wieprzowej to możemy pominąć dodatek żelatyny. Jeżeli jednak wykorzystujemy same golonki lub ozorki, to warto ją dodać.

Ile żelatyny do galarety wieprzowej?

Przyjmuje się, że na około 1 l wywaru na galaretę wieprzową powinno użyć się około 1, 5 łyżki żelatyny w proszku. Na rynku dostępna jest także żelatyna w arkuszach. Jeden jej listek odpowiada około 1 łyżeczce proszku.

Galareta wieprzowa może być od razu porcjowana i podana w szklanych pucharkach. W takiej ilości, ile będzie osób podczas np.: rodzinnej uroczystości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczyladania z wieprzowinygalareta wieprzowa z golonkidomowa galareta wieprzowa

Komentarze

Podobne przepisy

Golonka wieprzowa musztardowo-chrzanowa

Dodane przez: LucyG

Golonka wieprzowa musztardowo-chrzanowa

Ucieszy męskie podniebienie....

pieczona golonka z idnyka z kapustą i boczkiem

Dodane przez: ashapoland

Pieczona golonka indycza z kapustą i boczkiem.

To swietne danie nie tylko dla...

Golonka z ryżem i warzywami

Dodane przez: evita0007

Golonka z ryżem i warzywami

Dla wielbicieli golonki,bardzo...

Golonki wieprzowe w piwnej marynacie

Dodane przez: Goszka

Golonki wieprzowe w piwnej marynacie

Golonki najpierw ugotowałam z...

Golonka.

Dodane przez: Di bloguje

Najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona

Przy okazji gotowania nóżek na...

placek kurczakowy

Dodane przez: rozaroza

Placek z nóżek kurczaka z warzywami i serem

To ala pizza na mięsnym kurczakowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE