REKLAMA

Galareta wieprzowa z golonki i nóżek

wyświetlono: 53203 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Galareta wieprzowa według przepisu mojej mamy. Taka galareta obowiązkowo u mnie musi być podana z octem jabłkowym lub octem winogronowym. Warto wiedzieć, że ocet spirytusowy jest zbyt mocny. Zazwyczaj zwykły ocet zabija smak całej przystawki jaką jest galareta wieprzowa. Oto sposób jak zrobić galaretę wieprzową.

opublikowany: 04.08.2020
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Galareta wieprzowa – przepis:

    2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste),
    2 średnie golonki wieprzowe (tylne, mają więcej mięsa)
    czosnek (około 5 ząbków),
    ziele angielskie (około 5 sztuk),
    3-4 liście laurowe,
    2 marchewki,
    sól,
    pieprz świeżo mielony (u mnie dodatkowo z kolendrą)

    dodatkowo:
    2 jajka ugotowane na twardo
    pół puszki groszku zielonego z puszki
Ocena:

(średnia 4.48 z 197 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Galareta z nóżek wieprzowych i golonki – przepis:

    Na początek nóżki i golonki wieprzowe trzeba dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie, najlepiej wymoczyć je przez około godzinę (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to dodatkowo opalamy nad gazem ). Następni przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je skryła. Potem trzeba dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane (nie krojone) marchewki i doprawić solą. Następnie należy zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało) gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować około 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.
  • 2. Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Powstały wywar powinno się doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, plasterki jajek i ewentualnie po jednej łyżce groszku (u mnie akurat na zdjęciu bez groszku i jajka), warzywa zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia, aby powstała galareta z wieprzowiny. Następnie galaretka wieprzowa powinna być schowana do lodówki aż stężeje.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobrą galaretę wieprzową?

Galareta wieprzowa może być urozmaicona różnego rodzaju dodatkami. Warto podawać ją z marynowanymi grzybami np.: borowikami, kurkami lub pieczarkami. Ponadto galareta wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem ozorów wieprzowych. Jeżeli użyjemy nóżek do galarety wieprzowej to możemy pominąć dodatek żelatyny. Jeżeli jednak wykorzystujemy same golonki lub ozorki, to warto ją dodać.

Ile żelatyny do galarety wieprzowej?

Przyjmuje się, że na około 1 l wywaru na galaretę wieprzową powinno użyć się około 1, 5 łyżki żelatyny w proszku. Na rynku dostępna jest także żelatyna w arkuszach. Jeden jej listek odpowiada około 1 łyżeczce proszku.

Galareta wieprzowa może być od razu porcjowana i podana w szklanych pucharkach. W takiej ilości, ile będzie osób podczas np.: rodzinnej uroczystości.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: teresa-kr teresa-kr

Zylca -galareta z golonki i nóżek

Tradycyjna potrawa regionalna borowiacka ,bardzo popularna na Pomorzu

kategoria: Galareta golonka Przystawki opublikowany: 26.02.2013 | wyświetlono: 16830 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Galareta z golonki

Zimna, smaczna, idealna w upalny dzień

kategoria: Galareta Przystawki opublikowany: 19.06.2014 | wyświetlono: 93441 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: BARB 65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Galaretki z golonki i nóżek wieprzowych

Wielokrotnie goszczące na moim stole, pyszne galaretki...

kategoria: Galareta galaretki Przystawki opublikowany: 05.11.2013 | wyświetlono: 229160 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: emalitowska emalitowska

Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)

Doskonała,tradycyjna przystawka.

kategoria: Przystawki opublikowany: 05.04.2014 | wyświetlono: 39740 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Galareta z nóżek i golonki

Wiem, że nie wszyscy z Państwa takie dania lubią, ale może znajdzie się ktoś chętny ?

kategoria: Galareta Przekąski opublikowany: 21.05.2021 | wyświetlono: 215 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE