Kurczak w galarecie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Na rodzinne spotkanie polecam właśnie takiego kurczaka. Troszkę inny i bardzo smaczny.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g - filet z kurczaka
    2 marchewki
    pietruszka
    ziele angielskie
    listek laurowy
    1/4 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
    szczypta białego pieprzu
    sól do smaku
    200 g sera żółtego gouda
    ząbek czosnku
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki żelatyny
    kilka gałązek koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony, umyty filet ugotować z marchewkami, pietruszką, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym czarnym i listkiem laurowym.
    Gotować ok. 20 min w 1,3 l wody. Wyjąć warzywa i mięso. Wywar przecedzić i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do chłodnego wywaru dodać jeszcze majonez i wymieszać.
    Zimny filet pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokroić drobniutko. Wymieszać razem kurczaka, ser i czosnek. Dodać szczyptę białego pieprzu i sól do smaku. Przełożyć do płaskiego naczynia. Zalać białym wywarem tak , żeby przykryć mięso. Wstawić do lodówki. Jak już stężeje, to dopiero wlać pozostały wywar i ponownie wstawić do lodówki.
    Gotowe danie udekorować wg uznania np. kwiatkami z marchewki i kawałkami koperku.
    Smacznego.

Porady

Ugotowane warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować