Kurczak w galarecie

4.5 (196 ocen)

  • 1 min

To doskonała przystawka, ładnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym urozmaici zwyczajny sposób podania kurczaka z warzywami.

  • 1 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    1 liście laurowe
    4 ziarenka pieprzu
    3 ziarenka ziela angielskiego
    6 łyżeczek żelatyny
    Groszek konserwowy
    Natka pietruszki
    Przyprawa warzywna
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przystawki

Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyć, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać. Mięso i warzywa zalać nieco ponad litrem wody – tak aby przykryć składniki, ewentualnie dolać więcej wody. Dodać przyprawy korzenne i całość gotować około 20 minut. Po tym czasie wywar przecedzić i doprawić przyprawą warzywną – powinien zostać nam jeden litr płynu. W wywarze rozpuścić żelatynę. Do 8-10 filiżanek wlać trochę wywaru, włożyć groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Gdy galaretka stężeje, włożyć do filiżanek mięso pokrojone w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę. Zalać galaretką i pozostawić do zastygnięcia. Galaretki podajemy wyłożone z filiżanek, skropione sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować