PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kurczak w galareciehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/84/e064646032da3c04042b510f0515f452311a8723.jpeg1100825http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kurczak-w-galarecie-13
1 kurczak (około 1,2 kg)
6 dużych i grubych marchwi
1 korzeń pietruszki
1 seler
1 por
sól i pieprz czarny mielony
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
2 listki laurowe
suszony lubczyk (lecz niekoniecznie)
2 opakowania żelatyny
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Kurczak w galarecie
1.
Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i dodajemy włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy: listki laurowe, ziarnisty pieprz, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oraz marchew wyjmujemy z wywaru do przestudzenia, wywar przelewamy przez sito aby był czysty i klarowny. Wywar łączymy z żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.
2.
Marchew oraz mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, groszek oraz kukurydzę odcedzamy. Na dnie salaterek lub foremek układamy warstwę groszku,
3.
pokrojonej w kostkę marchewki,
4.
następnie pokrojonego mięsa
5.
a na samym końcu kukurydzy.
6.
Tak przygotowane formy zalewamy zimnym wywarem i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia się.
7.
Najlepiej jest je pozostawić na cały noc. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub gotowanym jajkiem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze