Kruche rogaliki drożdżowe

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce, a nie jak tradycyjne drożdżowe, które lubi ciepło i trzeba z nim uważać. Przepis pochodzi z kuchni austriackiej. Rogaliki drożdżowe są przepyszne, kruche i nie za słodkie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 paczuszka suchych drożdży
    200 g masła
    2 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    dodatkowo cukier puder
    dowolne nadzienie
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kruche rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i suche drożdże wymieszać z w misce. Dodać masło i zagnieść. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i sól, dobrze zamieszać mikserem, a następnie wyrobić ręcznie. Wstawić do lodówki na 20 minut.
    2. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło, pociąć na trójkaty o długości ok. 7 cm i zwijać rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni około 10- 12 minut. Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego!

Porady

Rogaliki można zrobić z nadzieniem z dżemu, nutelli, orzechów, cukru zmieszanego z cynamonem, a nawet z żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować