Rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem lub wodą , i po około 10 minutach odciskamy przez gazę. Do odsączonego maku dodajemy wszystkie bakalie, roztopione masło, miód, skórkę otartą z całej pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą makową.
2.Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy przesiana mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, wlewamy ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy masą makową, zwijamy formując rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia układamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 12 minut.
3.Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone rogaliki polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Komentarze