Rogaliki drożdżowe z makiem

  • wyświetlono: 370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne drożdżowe rogaliki z makiem i lukrem, które zawsze się udają, moja rodzina je uwielbia.

1dd
  • 30 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

40 g drożdży
12 łyżeczek cukru
szklanka ciepłego mleka
50 g masła
50 dag mąki
2 jajka
2 szczypty soli
oraz
jajko do posmarowania rogalików

masa makowa:
150 g mielonego maku
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka rodzynek
łyżka płatków migdałowych
łyżka skórki kandyzowanej
1 białko
łyżka roztopionego masła
2 łyżki miodu
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z całej pomarańczy
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki drożdżowe z makiem

  • 1. Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem lub wodą , i po około 10 minutach odciskamy przez gazę. Do odsączonego maku dodajemy wszystkie bakalie, roztopione masło, miód, skórkę otartą z całej pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą makową.
  • 2. Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy przesiana mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, wlewamy ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy masą makową, zwijamy formując rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia układamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 12 minut.
  • 3. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone rogaliki polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rogaliki drożdżoweświętarogalikiz makiemrogaliki z makiemrogaliki z lukrem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem

Rogaliki po upieczeniu wyglądają...

Świateczne rogaliki z makiem

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Świateczne rogaliki z makiem

Świąteczne rogaliki z makiem są...

rogale z czekoladarogale z czekolada

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Krucho-drożdżowe rogaliki z białą czekoladą

smaczne, słodkie i kuszace:)...

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Dodane przez: Barbara Ornat

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Szybkie i proste rogaliki.

Miękkie rogaliki drożdzowe

Dodane przez: Kochana24

Miękkie rogaliki drożdżowe

Wypróbowałam wiele przepisów na...

Przepis na ekspresowe rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: Annie_Ka

Rogaliki krucho-drożdżowe z dżemem - filmik

Przepis na te rogaliki otrzymałam...