Rogaliki drożdżowe z makiem

4.32 (212 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżowe rogaliki z makiem i lukrem, które zawsze się udają, moja rodzina je uwielbia.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 g drożdży
    12 łyżeczek cukru
    szklanka ciepłego mleka
    50 g masła
    50 dag mąki
    2 jajka
    2 szczypty soli
    oraz
    jajko do posmarowania rogalików

    masa makowa:
    150 g mielonego maku
    łyżka posiekanych orzechów włoskich
    łyżka rodzynek
    łyżka płatków migdałowych
    łyżka skórki kandyzowanej
    1 białko
    łyżka roztopionego masła
    2 łyżki miodu
    sok z 1/2 pomarańczy
    skórka otarta z całej pomarańczy
    Lukier:
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.32 (212 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem lub wodą , i po około 10 minutach odciskamy przez gazę. Do odsączonego maku dodajemy wszystkie bakalie, roztopione masło, miód, skórkę otartą z całej pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą makową.
  • 2. Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy przesiana mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, wlewamy ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy masą makową, zwijamy formując rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia układamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 12 minut.
  • 3. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone rogaliki polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować