Kruche rogaliki z budyniem

wyświetlono: 26928 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na pyszne rogaliki, niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :)

opublikowany: 09.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Budyń:
    2 budynie waniliowe
    500 ml mleka
    4 łyżki cukru

    Ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia rogalików
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Ocena:

(średnia 4.44 z 195 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kruche rogaliki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.
  • 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
  • 4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.
  • 5. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Kruche rogaliki z budyniem

Przepyszne, kruche rogaliki z waniliowym kremem. Idealne do kawy lub herbaty.

kategoria: rogal Ciasta do kawy rogale Desery ciastka rogaliki opublikowany: 07.04.2016 | wyświetlono: 5840 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE