Kruche rogaliki z budyniem

4.37 (228 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na pyszne rogaliki, niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Budyń:
    2 budynie waniliowe
    500 ml mleka
    4 łyżki cukru

    Ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia rogalików
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.37 (228 ocen)

Kruche rogaliki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.
  • 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
  • 4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.
  • 5. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować