Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

4.39 (267 ocen)

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu rogaliki

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
    1 kostka 250g zimnej margaryny
    5 dkg świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    0,5 szkl. gęstej śmietany 18
    marmolada
    lukier:3/4 szkl. cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny + 1-2 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.39 (267 ocen)

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Nie odstawiamy też ciasta do wyrośnięcia - wyrośnie w piekarniku. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijać zaginając brzegi i formując kształt rogalików. Układamy je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem - nie muszą stać i wyrastać, urosną nam podczas pieczenia - pieczemy ok. 10-15 min w temp.180 st.C. do zrumienienia.
    Gdy już wszystkie się upieką, smarujemy je lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego i gorącej wody.
    Wyszło mi 50 rogalików
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować