PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/83/acddc317a5fb204c586d69fd93e1c9c718c75737.jpeg20001333http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada
1.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne.
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Nie odstawiamy też ciasta do wyrośnięcia - wyrośnie w piekarniku. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijać zaginając brzegi i formując kształt rogalików. Układamy je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem - nie muszą stać i wyrastać, urosną nam podczas pieczenia - pieczemy ok. 10-15 min w temp.180 st.C. do zrumienienia.
Gdy już wszystkie się upieką, smarujemy je lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego i gorącej wody.
Wyszło mi 50 rogalików
Komentarze