Krucha tarta z truskawkami

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Truskawki smakują w każdym wypieku, a połączenie z czekoladą jest obłędne.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    1,/3 koszt masła
    1/2 szkl. Cukru pudru
    2 żółtka
    Szczypta soli
    Ok 2 1/2 szkl. Mąki
    Krem:
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
    3/4 tabliczki mlecznej czekolady
    330ml śmietany 30%
    250g mascarpone
    Dodatkowo:
    Truskawki, borówki oraz 1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta czekoladowa

Krucha tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nj 1. Spód:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Kulkę z ciastem schować na ok 30 min do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy i pieczemy z obciążeniem 12 min w 180C, następnie bez obciążenia 10 min.
    Krem:
    Śmietanę podgrzewamy i zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę. Masę dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce ok 5-8 godzin.
    Do schłodzonej masy czekoladowej dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie gęsty krem.
    Powstały krem wykładamy na kruchy spód, następnie układamy truskawki i borówki.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wody, gdy będzie już prawie stężała pędzelkiem "malujemy" owoce, aby ładnie błyszczały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować