Krucha tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Kulkę z ciastem schować na ok 30 min do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy i pieczemy z obciążeniem 12 min w 180C, następnie bez obciążenia 10 min.
Krem:
Śmietanę podgrzewamy i zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę. Masę dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce ok 5-8 godzin.
Do schłodzonej masy czekoladowej dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie gęsty krem.
Powstały krem wykładamy na kruchy spód, następnie układamy truskawki i borówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wody, gdy będzie już prawie stężała pędzelkiem "malujemy" owoce, aby ładnie błyszczały.
Komentarze