Maślane, dobrze wypieczone ciasto w połączeniu sezonowymi owocami to klasyka, które nigdy się nie znudzi.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
(na tortownicę/formę do tarty o średnicy 26 cm):
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła 82%
120 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
400 g truskawek
300 g rabarbaru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżki kaszy manny
Krucha tarta z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać do połączenia się składników, zrobić dołek na środku ciasta i wlać żółtka. Szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki, rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Owoce wymieszać z cukrem i kaszą manną. Ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3 porcji. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykleić spód oraz boki formy. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i podpiec przez ok. 20-25 minut. Na podpieczony spód wyłożyć owoce. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta, dociskając do brzegów formy. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 25-30 minut, do lekkiego zarumieniania się wierzchu. Tartę podawać po lekkim lub całkowitym wystudzeniu.
Komentarze