Krucha tarta z rabarbarem

4.49 (166 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Połączenie kruchego ciasta i delikatne nadzienie z rabarbaru to połączenie idealne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    500 g mąki pszennej

    250 g zimnej margaryny lub masła

    1 szkl cukru

    2 jajka

    1 łyżka śmietany

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Dodatkowo:

    600 g rabarbaru

    op. budyniu malinowego

    6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią

    2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty

Krucha tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;)


    Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym.


    Połową ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na wierzch poskubać pozostałe kruche ciasto. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować