Krucha tarta z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.
2.Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.
3.Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu na ciasto wyłożyć truskawki i całość posypać kruszonką. Tartę z truskawkami piec dalej przez 20 minut w tej samej temperaturze.
Komentarze