Krucha tarta z truskawkami i kruszonką

4.73 (250 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna, lekka i bardzo truskawkowa tarta z truskawkami do kawy.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    ½ kostki margaryny
    ¾ szklanki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1 jajko
    skórka z 1 cytryny
    0,5 kg truskawek

    Kruszonka:

    200 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.73 (250 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta z truskawkami Desery

Krucha tarta z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.
  • 2. Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.
  • 3. Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu na ciasto wyłożyć truskawki i całość posypać kruszonką. Tartę z truskawkami piec dalej przez 20 minut w tej samej temperaturze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować