REKLAMA

Krucha tarta z truskawkami i kruszonką

wyświetlono: 91211 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 3

Pyszna, lekka i bardzo truskawkowa tarta z truskawkami do kawy.

opublikowany: 27.06.2013
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:

    ½ kostki margaryny
    ¾ szklanki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1 jajko
    skórka z 1 cytryny
    0,5 kg truskawek

    Kruszonka:

    200 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g margaryny
Ocena:

(średnia 5 z 188 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.
  • 2. Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.
  • 3. Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu na ciasto wyłożyć truskawki i całość posypać kruszonką. Tartę z truskawkami piec dalej przez 20 minut w tej samej temperaturze.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agata28

Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką

Pyszna tarta, w której możemy użyć świeżych lub mrożonych jagód.

kategoria: Ciasta tarty kruche ciasto Desery kruszonka opublikowany: 10.06.2019 | wyświetlono: 3219 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE