Krówka bananowo-borówkowa

4.48 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady. Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm lub podobna.

    Składniki:
    45 dag herbatników maślanych
    1 puszka masy krówkowej/kajmaku
    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    Krem budyniowy:
    1 litr mleka 3,2%
    20 dag masła 82%
    3 pełne łyżki mąki pszennej
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    ½ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy


    Krem śmietanowy:
    ½ litra śmietany kremówki 30%
    25 dag serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mleka w proszku

    Dodatkowo:
    3 banany
    15 dag borówki amerykańskiej
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Krówka bananowo-borówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami .

    Resztę mleka zagotować z cukrami, do gotującego wlać zawiesinę z mąką i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.


    Zestawić z ognia, przykryć aby nie zrobił się kożuch i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, zmiksować aż powstanie gęsty krem.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną śmietankę-prosto z lodówki zmiksować z serkiem mascarpone na gesty krem pod koniec wsypać puder oraz mleko w proszku i ponownie zmiksować tylko do połączenia.

    Kajmak, leciutko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej , tak aby dał się rozsmarować na cieście. Banany pokroić w grubsze plastry, skroić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Blaszkę wyłożyć pergaminem, na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować połowę kremu budyniowego , na wierzchu powciskać w krem banany oraz posypać borówką, przykryć kolejną warstwą herbatników , rozsmarować cały kajmak, przykryć herbatnikami, wyłożyć resztę kremu budyniowego, ułożyć herbatniki, na wierzch rozsmarować krem śmietanowy, posypać grubo startą gorzką czekoladą.

    Chłodzić ciasto całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

kostka

To może cię zainteresować