Krówka bananowo-borówkowa

  • wyświetlono: 1822 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Słodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady. Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25/30 cm lub podobna.

Składniki:
45 dag herbatników maślanych
1 puszka masy krówkowej/kajmaku
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Krem budyniowy:
1 litr mleka 3,2%
20 dag masła 82%
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy


Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
3 banany
15 dag borówki amerykańskiej
1 łyżka soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krówka bananowo-borówkowa

  • 1. Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami .

    Resztę mleka zagotować z cukrami, do gotującego wlać zawiesinę z mąką i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.


    Zestawić z ognia, przykryć aby nie zrobił się kożuch i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, zmiksować aż powstanie gęsty krem.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną śmietankę-prosto z lodówki zmiksować z serkiem mascarpone na gesty krem pod koniec wsypać puder oraz mleko w proszku i ponownie zmiksować tylko do połączenia.

    Kajmak, leciutko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej , tak aby dał się rozsmarować na cieście. Banany pokroić w grubsze plastry, skroić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Blaszkę wyłożyć pergaminem, na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować połowę kremu budyniowego , na wierzchu powciskać w krem banany oraz posypać borówką, przykryć kolejną warstwą herbatników , rozsmarować cały kajmak, przykryć herbatnikami, wyłożyć resztę kremu budyniowego, ułożyć herbatniki, na wierzch rozsmarować krem śmietanowy, posypać grubo startą gorzką czekoladą.

    Chłodzić ciasto całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaczekoladabananyna słodkobudyńWielkanockrem budyniowykremówkaherbatnikiowocewiosnaboże narodzeniebez pieczeniamascarponejesieńświąteczneborówkichrzcinyciasto z kajmakiemciasto na różne okazjeweselakomuniewarstwowe ciastociasto z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik Krówka

Dodane przez: akrobatka22

Sernik Krówka

Doskonały deser dla fanów krówek...

krówka

Dodane przez: wiola

Ciasto krówka

To jest hit wszystkichnaszych...

Ciasto Krówka

Dodane przez: Antolka

Ciasto "Krówka"

Jest to ciasto autorstwa mojej...

Borówkowy budyniowiec

Dodane przez: Jaga85

Borówkowy budyniowiec

Dziś zapraszam na pyszne letnie...

krówka

Dodane przez: anka1988

ciasto krówka

Pyszne ciasto, wyśmienite dla osób...

Torcik borówkpwy

Dodane przez: zzewa

Torcik borówkowy

Torcik przygotowałam dla gości,...