Popularne ciasto „Krówka” pewno każdy zna:). Sama często je przygotowuje, gdyż smakuje rewelacyjnie! Tym razem przygotowałam jej letnią, borówkową wariację!Nowa odsłona tego ciasta niewątpliwie urzeka swoim smakiem!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Prostokątna tortownica
Ciasto miodowe:
• 0,5 kg mąki,
• 100 gram cukru pudru,
• 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
• 3 jajka,
• 1 kostka margaryny,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 0,5 łyżeczki sody,
Borówkowa śmietanka:
• 0,5 litra śmietanki 30%,
• 250 gram sera z wiaderka,
• 0,5 kg borówki amerykańskiej,
• 2 łyżki cukru kryształu,
• cukier puder do smaku (około 2 łyżki),
• 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny,
Krówkowa polewa:
• 500 gram cukierków KRÓWKI,
• 3 łyżki śmietanki 30%,
• ok 7 dag masła,
Dodatkowo:
• świeże owoce borówki amerykańskiej do dekoracji,
• cukier puder do posypania
Ciasto borówkowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MIODOWE:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy energicznie ciasto.
Gotowe dzielimy na dwie części.
2.Każdą z części wałkujemy, kolejno wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem. Miodowe wkładki pieczemy po około 20 minut w 180°C.
Upieczone placki studzimy.
Po upieczeniu przekładamy je borówkową śmietanką
3.BORÓWKOWA ŚMIETANKA:Borówki przeglądamy do garnka, dodajemy do nich cukier kryształ i gotujemy około 15 minut.
4.W tym czasie owoce się rozgotują i delikatnie zostanie zredukowana ilość płynu. Po zdjęciu z ognia miksujemy je i studzimy.
5.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (około 0,5 szklanki). Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć).
Na koniec dodajemy mus borówkowy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
6.Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe.
Całość przekładamy do chłodu na minimum 1 godzinę by śmietanka dobrze zastygła. Gotowe ciasto wyjmujemy i wykańczamy.
7.POLEWA: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części.
8.Masło rozpuszczamy. Do płynnego dodajemy śmietankę oraz cukierki. Cukierkową masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Przez cały czas pamiętamy o mieszaniu, gdyż polewę łatwo jest przypalić.
Gotową zdejmujemy z ognia i wylewamy na zastygnięte ciasto. Na jeszcze letnią wykładamy owoce delikatnie je dociskając. Ciasto ponownie wkładamy do chłody by polewa dokładnie zastygła.
Przed podaniem delikatnie posypujemy je cukrem pudrem!
Komentarze