Ciasto Borówkowa krówka

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Popularne ciasto „Krówka” pewno każdy zna:). Sama często je przygotowuje, gdyż smakuje rewelacyjnie! Tym razem przygotowałam jej letnią, borówkową wariację!Nowa odsłona tego ciasta niewątpliwie urzeka swoim smakiem!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Prostokątna tortownica
    Ciasto miodowe:
    • 0,5 kg mąki,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
    • 3 jajka,
    • 1 kostka margaryny,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    Borówkowa śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki 30%,
    • 250 gram sera z wiaderka,
    • 0,5 kg borówki amerykańskiej,
    • 2 łyżki cukru kryształu,
    • cukier puder do smaku (około 2 łyżki),
    • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny,
    Krówkowa polewa:
    • 500 gram cukierków KRÓWKI,
    • 3 łyżki śmietanki 30%,
    • ok 7 dag masła,
    Dodatkowo:
    • świeże owoce borówki amerykańskiej do dekoracji,
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cukierki Krówki

Ciasto borówkowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto 1. CIASTO MIODOWE:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy energicznie ciasto.
    Gotowe dzielimy na dwie części.
  • wyłożona pierwsza część ciasta 2. Każdą z części wałkujemy, kolejno wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem. Miodowe wkładki pieczemy po około 20 minut w 180°C.
    Upieczone placki studzimy.
    Po upieczeniu przekładamy je borówkową śmietanką
  • dodanie cukru do borówki 3. BORÓWKOWA ŚMIETANKA:Borówki przeglądamy do garnka, dodajemy do nich cukier kryształ i gotujemy około 15 minut.
  • Gotowy mus owocowy 4. W tym czasie owoce się rozgotują i delikatnie zostanie zredukowana ilość płynu. Po zdjęciu z ognia miksujemy je i studzimy.
  • Dodanie musu do śmietanki 5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (około 0,5 szklanki). Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć).
    Na koniec dodajemy mus borówkowy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • Przestudzony blat przed wylaniem śmietanki 6. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe.
    Całość przekładamy do chłodu na minimum 1 godzinę by śmietanka dobrze zastygła. Gotowe ciasto wyjmujemy i wykańczamy.
  • Pokrojone cukierki 7. POLEWA: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części.
  • dekorowanie owocami 8. Masło rozpuszczamy. Do płynnego dodajemy śmietankę oraz cukierki. Cukierkową masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Przez cały czas pamiętamy o mieszaniu, gdyż polewę łatwo jest przypalić.
    Gotową zdejmujemy z ognia i wylewamy na zastygnięte ciasto. Na jeszcze letnią wykładamy owoce delikatnie je dociskając. Ciasto ponownie wkładamy do chłody by polewa dokładnie zastygła.
    Przed podaniem delikatnie posypujemy je cukrem pudrem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować