Ciasto Krówka Na Biszkopcie

4.4 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karmelowy biszkopt, masa budyniowa i masa krówkowa z orzechami na wierzchu :-)
Pyszności tyle powiem :) Kto jeszcze nie robił musi go koniecznie zrobić, może na święta ....

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

    biszkopt:

    4 jajka kl L
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki płynnego miodu
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 duży budyń bez cukru o smaku krówka albo toffi
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki kakao
    krem budyniowy:
    1 opak. budyniu waniliowego bez cukru
    2 i 1/2 szkl mleka
    4 łyżki cukru
    100 g masła w temp. pokojowej
    nasączenie:
    1/3 szkl gorącej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    masa krówkowa z orzechami:
    1/2 puszki gotowej masy krówkowej
    około 100 g orzechów posiekanych
Wystaw ocenę:

4.4 (196 ocen)

Ciasto krówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczenie biszkoptu

    1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier do utrwalenia, a następnie po jednym żółtko cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia oraz miód i mieszamy całość łyżką albo szpatułką do połączenia.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.

    2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie z cukrem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Krem budyniowy

    2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha.
    3. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.
  • 3. Przełożenie ciasta

    4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i dolną warstwę nasączamy kawą.
    5. Następnie wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
    6. Na wierzch rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy orzechami lekko je wciskając do masy.
    7. Gotowe ciasto chowamy do lodówki aby przeszło smakami a masy stężały. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Biszkopty Masa krówkowa Orzechy Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować