Karmelowy biszkopt, masa budyniowa i masa krówkowa z orzechami na wierzchu :-)
Pyszności tyle powiem :) Kto jeszcze nie robił musi go koniecznie zrobić, może na święta ....
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
biszkopt:
4 jajka kl L
1/2 szkl cukru
2 łyżki płynnego miodu
3/4 szkl mąki pszennej
1 duży budyń bez cukru o smaku krówka albo toffi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kakao
krem budyniowy:
1 opak. budyniu waniliowego bez cukru
2 i 1/2 szkl mleka
4 łyżki cukru
100 g masła w temp. pokojowej
nasączenie:
1/3 szkl gorącej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
masa krówkowa z orzechami:
1/2 puszki gotowej masy krówkowej
około 100 g orzechów posiekanych
Ciasto krówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczenie biszkoptu
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier do utrwalenia, a następnie po jednym żółtko cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia oraz miód i mieszamy całość łyżką albo szpatułką do połączenia.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.
2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie z cukrem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Krem budyniowy
2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha.
3. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.
3.Przełożenie ciasta
4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i dolną warstwę nasączamy kawą.
5. Następnie wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
6. Na wierzch rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy orzechami lekko je wciskając do masy.
7. Gotowe ciasto chowamy do lodówki aby przeszło smakami a masy stężały. Smacznego !
Komentarze