Kostka borówkowa

  • wyświetlono: 3538 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Przepis znajdziesz na ilovebake.pl

wwwilovebakepl
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BORÓWKOWĄ:

800 g borówek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2×40 g budyń waniliowy, proszek
150 ml wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

800 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

opakowanie herbatników
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka borówkowa

  • 1. Przepis ze strony ilovebake.pl
    Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.
    Borówki przekładamy do garnuszka z grubym dnem (1 szklankę borówek odkładamy na później) zasypujemy cukrem i chwilkę podgrzewamy. Proszek budyniowy przesiewamy do wody i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do garnuszka z borówkami i gotujemy na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy od łożone borówki i mieszamy. Wykładamy na biszkopt i zostawiamy do wystudzenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na warstwę borówkową. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Cukier puder przesiewamy do miseczki dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i płynny lukier. Polewamy równomiernie ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Porady

Przepis pochodzi ze strony ilovebake.pl

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

budyńkremówkaherbatnikibez pieczeniaborówkiowocow

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka piernikowa Anatol

Dodane przez: ewaeu

Kostka piernikowa

Ciasto łatwe do zrobienia. Takie...

Borówkowe kwiatuszki

Dodane przez: Jaga85

Borówkowe kwiatuszki

Od zawsze wiadomo, że owoce lubią...

Krówka bananowo borówkowa

Dodane przez: 2milutka

Krówka bananowo-borówkowa

Słodziutkie warstwowe ciasto bez...

Ciasto borówkowa chmurka

Dodane przez: alaaa

Ciasto borówkowa chmurka

Mam dla was kolejne w tym sezonie...

Borówkowa krówka

Dodane przez: Jaga85

Ciasto Borówkowa krówka

Popularne ciasto „Krówka” pewno...

Kostka ananasowa z galaretką

Dodane przez: bienpyt

Kostka ananasowa z galaretką

Bardzo delikatne ciasto z bitą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE