• 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taka wersja popularnej krówki zawiera mniej tłuszczu i więcej białka niż klasyczna wersja :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szklanki erytrolu lub cukru
    6 łyżek mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki erytrolu
    2 płaski łyżki żelatyny + 1/3 szklanki mleka
    1 mały kubeczek śmietany kremówki
    dodatkowo:
    herbatniki
    1 puszka kajmaku
    1 opakowanie skyru
    1 łyżka żelatyny
    1 opakowanie śnieżki
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto krówka Ciasto z kremem

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopta piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spędzenie podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z gorącym budyniem. Odstawić do wystudzenia.
    Biszkopta nasączyć. Kremówkę ubić i zmiksować z budyniem. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć herbatniki. Żelatynę zalać niewielką ilością mleka, a kiedy spędzenie podgrzać do rozpuszczenia i przestudzić. Kajmak zmiksować ze skyrem i z żelatyną i wyłożyć na herbatniki. Śnieżkę ubić z mlekiem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Smacznego :)

Porady

1 z 16 kawałków ciasta to 180 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować