Kremowy sernik w kropki na migdałowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bezglutenowy sernik na spodzie z migdałów. Także mogą go jeść osoby na diecie. Jest on mocno owocowy. Wszystkie kulki i polewa w serniku zrobione z musu z owoców.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    160 g migdałów bez skórki
    3 łyżki mąki migdałowej
    2 łyżki cukru pudru
    50 g masła

    kropki morelowe:

    30 dkg moreli
    125 ml wody
    2 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny

    kropki truskawkowe:

    30 dkg truskawek
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny


    kropki jagodowe:

    40 dkg jagód
    100 ml wody
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    sernik:

    1 kg twarogu z mascarpone
    125 ml mleka
    125 ml śmietany kremówki 30 %
    1 galaretka zielona u mnie gruszkowa może być żółta
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    polewa malinowa:

    150 g malin
    1 łyżeczka żelatyny

    dekoracja:

    borówki, maliny, morele, truskawki, migdały płatki ,mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Kremowy sernik w kropki na migdałowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód migdałowy:

    Migdały rozdrabniam blenderem, dodaję mąkę migdałową, puder, masło roztopione i mieszam. Dno formy o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę, dociskam palcami. Piekę 15 minut aż się zrumieni w nagrzanym piekarniku temp 18 stopni .

    Kropki morelowe:

    Morele kroję na kawałki, przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję cukier i gotuje na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do gorącego musu morelowego i mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu.

    Kropki truskawkowe:

    Obrane truskawki miksuję blenderem, dodaje cukier. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję do truskawek. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu.

    Kropki jagodowe:

    Jagody przekładam do garnka, dodaję cukier, wodę i gotuję aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach wody zimnej i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do jagód. 1/3 musu odkładam. Pozostały jak przestygnie za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu. Wszystkie woreczki wstawiam na noc albo na 5 godzin do lodówki. Jak stężeją przycinam boki woreczków i wyjmuje kulki owocowe.


    Sernik:

    Do miski przekładam śmietanę kremówkę i ubijam mikserem, dodaję ser, mleko, cukier i dalej mieszam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wody gorącej. Do letniej dodaję kilka łyżek sera i hartuje. Wlewam do pozostałego sera i mieszam mikserem.

    Polewa malinowa:

    Maliny przekładam do garnka, i gotuję aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, rozpuszczam w mikrofali i wlewam do malin, studzę.Jak lekko zacznie tężeć polewam nią sernik


    Wykonanie:

    1/4 masy serowej mieszam z odłożonym musem jagodowym i wylewam na spód migdałowy podpieczony. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na nim wykładam 1/4 masy serowej, wciskam w nią kulki jagodowe, znowu masa serowa 1/4,kulki truskawkowe wciskam, i kolejna masa serowa, kulki morelowe i przykrywam ostatnią warstwą sera. Wstawiam do lodówki na noc.

    Sernik dekoruje polewą, owocami, migdałami, miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować