Sernik w kropki

  • wyświetlono: 1693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo ciekawie wyglądający,delikatny sernik. Chyba dzięki kropkom zyskał w pracy nazwę "dalmatyńczyk":)

celkapatelka
  • 90min

Składniki

Spód:
200 g herbatników
1 łyżka kakao
70 g masła lub margaryny

Masa serowa:
700 g twarogu w wiaderku (dobrej jakości, bez ulepszaczy)
150 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
3 jajka
300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
kilka kropel aromatu waniliowego (dałam śmietankowy, waniliowego akurat nie miałam)

60 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik w kropki

  • 1. Spód:Dno tortownicy o wym.22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić (zmiksować), masło rozpuścić. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao i wystudzone masło. Połączyć składniki i wyłożyć dno tortownicy. Docisnąć szklanką lub łyżką. Wstawić do lodówki.
  • 2. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do temp.175-180°C.
  • 3. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (u mnie cukier puder, ponieważ dla ułatwienia zawsze mielę cukier w młynku),dodawać po jednym jajku, krótko miksować. Dodać kilka kropel aromatu i śmietanę. Wymieszać, żeby połączyć składniki. Z tak przygotowanej masy odłożyć pół szklanki masy i dodać ją do rozpuszczonej czekolady, dokładnie wymieszać ze sobą. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce.
    Masę serową wylać do przygotowanej tortownicy. Tylką (końcówką) wyciskać czekoladową masę tworząc kropki w pewnej odległości od siebie( końcówkę tylki delikatnie wcisnąć do środka ciasta). Wstawić ciasto do piekarnika
    Do dużej blaszki (takiej z piekarnika) wlać wodę i wstawić piętro niżej, pod formą z sernikiem.
    Piec około 55-60 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, po czym wyciągnąć ciasto i zostawić do wystudzenia. Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Z tego co zaobserwowałam, podczas pieczenia sernika, rosną boki,które potem podczas studzenia w piekarniku trochę opadają i sernik jest równiutki.
Sernik najlepiej smakuje ok. pół godziny po wyjęciu z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastasernikisernik w kropkidelikatny sernikpolka dot cheesecake

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik w biszkopcie

Dodane przez: kasiunia860

Sernik w biszkopcie

Pyszny cytrynowy sernik w biszkopcie,...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sernik w cieście

Pyszny mazisty sernik z dodatkiem...

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Dodane przez: paulette17

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Jeśli są tu wielbiciele mokrych,...

SERNIK W MURZYNKU

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK W MURZYNKU

Sernik w czekoladowym cieście,...

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku

Puszysty sernik z dodatkiem mleka...

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Dodane przez: Mniam1

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE