REKLAMA

Sernik w kropki

wyświetlono: 1837 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Bardzo ciekawie wyglądający,delikatny sernik. Chyba dzięki kropkom zyskał w pracy nazwę "dalmatyńczyk":)

opublikowany: 05.06.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników
    1 łyżka kakao
    70 g masła lub margaryny

    Masa serowa:
    700 g twarogu w wiaderku (dobrej jakości, bez ulepszaczy)
    150 g cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    3 jajka
    300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
    kilka kropel aromatu waniliowego (dałam śmietankowy, waniliowego akurat nie miałam)

    60 g gorzkiej czekolady

Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:Dno tortownicy o wym.22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić (zmiksować), masło rozpuścić. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao i wystudzone masło. Połączyć składniki i wyłożyć dno tortownicy. Docisnąć szklanką lub łyżką. Wstawić do lodówki.
  • 2. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do temp.175-180°C.
  • 3. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (u mnie cukier puder, ponieważ dla ułatwienia zawsze mielę cukier w młynku),dodawać po jednym jajku, krótko miksować. Dodać kilka kropel aromatu i śmietanę. Wymieszać, żeby połączyć składniki. Z tak przygotowanej masy odłożyć pół szklanki masy i dodać ją do rozpuszczonej czekolady, dokładnie wymieszać ze sobą. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce.
    Masę serową wylać do przygotowanej tortownicy. Tylką (końcówką) wyciskać czekoladową masę tworząc kropki w pewnej odległości od siebie( końcówkę tylki delikatnie wcisnąć do środka ciasta). Wstawić ciasto do piekarnika
    Do dużej blaszki (takiej z piekarnika) wlać wodę i wstawić piętro niżej, pod formą z sernikiem.
    Piec około 55-60 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, po czym wyciągnąć ciasto i zostawić do wystudzenia. Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Z tego co zaobserwowałam, podczas pieczenia sernika, rosną boki,które potem podczas studzenia w piekarniku trochę opadają i sernik jest równiutki. Sernik najlepiej smakuje ok. pół godziny po wyjęciu z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Marzenka992 Marzenka992

Sernik w kropki

Świetnie wyglądający sernik w niecodziennej odsłonie, ulubieniec dorosłych jak i dzieci!

kategoria: serniki Desery opublikowany: 20.02.2015 | wyświetlono: 4270 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Sernik w kropki

z czekoladą

kategoria: serniki Desery opublikowany: 19.05.2014 | wyświetlono: 835 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0
Dodane przez: Rzygamtecza41

Sernik w kropki '' DANIO ''

Pyszny sernik na zimno z serków DANIO , myślę że zachęci on swom wyglądem nie tylko dzieci ;)

kategoria: serniki Desery galaretki opublikowany: 09.02.2014 | wyświetlono: 1020 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Sernik w kropki

Dzięki ozdobnym kleksom czekoladowej masy serowej uzyskujemy niespotykany smak.

kategoria: serniki Desery opublikowany: 02.07.2015 | wyświetlono: 346 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE