Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

  • wyświetlono: 15523 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 2

Przepyszny, czekoladowy , delikatny biszkopt, do tego krem budyniowy ze śmietanką (bez masła), lekko i przyjemnie :) - ciasto jest wspaniałe!

wedith1

Składniki

Baza do biszkoptu:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

Biszkopt::

5 jajek,
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:

1 budyń o smaku śmietankowym
400 ml mleka
3-4 łyżki cukru
laska wanilii
500 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
Słoiczek dżemu malinowego
tarta czekolada
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

  • 1. Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, nastęnie wystudzić.
  • 2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę, proszek, sodę na biszkopt - przesiać.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).
  • 4. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 5. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.
  • 6. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
  • 7. MASA:
    Ugotować budyń: pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczony budyń, gotować do zgęstnienia. Całkowicie wystudzić.
  • 8. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, wmiksować do budyniu.
  • 9. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połaćzyć szpatułką z budyniem.
  • 10. Pierwszy blat czekoladowy posmarować dzemem, nałożyć prawie całą masę (zostawić 3 łyżki na górę), przykryć drugim bletem, posmarować pozostałą masą, posypać wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladą. Odstawic do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptczekoladaDesermasa_budyniowaBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Mocno czekoladowe ciasto przełamane...

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym...

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Dodane przez: bogusia82

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Pyszne ciasto z kremem budyniowym...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Dodane przez: jolao

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Miodowe blaty, chrupiące orzechy,...

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem adwokatowym

Dodane przez: alaaa

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym...

babka

Dodane przez: Martyna1991

Babka budyniowo- śmietankowa z majonezem

Moja pierwsza tak pyszna , udana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE