Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

  • wyświetlono: 18700 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 2

Przepyszny, czekoladowy , delikatny biszkopt, do tego krem budyniowy ze śmietanką (bez masła), lekko i przyjemnie :) - ciasto jest wspaniałe!

wedith1

Składniki

Baza do biszkoptu:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

Biszkopt::

5 jajek,
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:

1 budyń o smaku śmietankowym
400 ml mleka
3-4 łyżki cukru
laska wanilii
500 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
Słoiczek dżemu malinowego
tarta czekolada
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowo-śmietankowym

  • 1. Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, nastęnie wystudzić.
  • 2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę, proszek, sodę na biszkopt - przesiać.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).
  • 4. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 5. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.
  • 6. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
  • 7. MASA:
    Ugotować budyń: pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Dodać rozpuszczony budyń, gotować do zgęstnienia. Całkowicie wystudzić.
  • 8. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, wmiksować do budyniu.
  • 9. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połaćzyć szpatułką z budyniem.
  • 10. Pierwszy blat czekoladowy posmarować dzemem, nałożyć prawie całą masę (zostawić 3 łyżki na górę), przykryć drugim bletem, posmarować pozostałą masą, posypać wiórkami kokosowymi oraz tartą gorzką czekoladą. Odstawic do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Wypróbuj tez inne przepisy na ciasto z kremem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptczekoladaDesermasa_budyniowaciasto z krememBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Budyniowo -  śmietanowo - czekoladowe ciasto

Dodane przez: zzewa

Budyniowo - śmietanowo - czekoladowe ciasto

Pyszne ciasto na każdą okazję

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym...

image-0gpxwdm

Dodane przez: Primavera77

Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z...

Moi Drodzy , ciasto pyszne przedstawiam!Na...

Ciasto

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Jabłka pod budyniowo-śmietankową...

Szybkie ciasto dla nie spodziewanych...

Cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową

Biszkopt przełożony kremem czekoladowo-orzechowym,...

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Miękkie i mocno czekoladowe ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE