Krem ziemniaczany z bobem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pachnący tymiankiem delikatny krem z bobu i króla warzyw naszego narodowego stołu - ziemniaka to świetna propozycja letniej zupy, która z pewności zadowoli fanów tego bogatego w białko sezonowego strączkowego warzywa.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g świeżego bobu
    800g ziemniaków
    1 litr bulionu drobiowego
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    2 pęczki szczypiorku
    1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem ziemniaczany z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem ziemniaczany z bobem 1. Bób umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wystudzić i obrać.
  • Krem ziemniaczany z bobem 2. Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę.
  • Krem ziemniaczany z bobem 3. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i szczypiorkiem. Wlać bulion, dodać ziemniaki i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać bób, tymianek, chwilę gotować i zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Krem podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować