Krem czosnkowo-ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa przygotowana w duchu zero waste. Zrobiona na bazie rosołu, który został po weekendzie. Krem czosnkowo-ziemniaczany to propozycja rozgrzewająca i zdrowa.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l rosołu z warzywami
    2 duże główki czosnku
    2 małe cebule
    3 duże ziemniaki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    1 łyżka oliwy
    parmezan
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem czosnkowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone na połówki cebule i rozdzielone ząbki czosnku w łupinach. Smażymy przez kilka minut do mocnego zrumienienia cebuli. Zdejmujemy z patelni. Wyjmujemy czosnek z łupin.
  • 2. Podgrzewamy rosół. Dodajemy obrane ząbki czosnku i cebule. Obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut. Blendujemy. Obficie doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
    Podajemy ze startym parmezanem i groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować