Krem ziemniaczany z boczkiem

4.47 (196 ocen)

  • 30 min

Ziemniaki możemy podawać również w postaci dania pierwszego, nie tylko jako dodatek do drugiego. Krem świetnie komponuje się z boczkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1/2 kg ziemniaków,
    - 1 cebula, 1 por,
    - 2 listki laurowe,
    - kilka ziaren ziela angielskiego,
    - sól,
    - pieprz,
    - 3 łyżki śmietany 18%,
    - 10 dag boczku,
    - zielenina do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem ziemniaczany z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę. W 1 litrze osolonej wody gotujemy por, listki, cebulę, ziele angielskie 10 min. Następnie przecedzamy wywar, wrzucamy ziemniaki i gotujemy 15 minut, w tym czasie kroimy w kostkę boczek i przesmażamy 3 minuty. Zupę lekko pieprzymy i miksujemy na gładki krem, zaprawiamy śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować