Krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na pół. Odkrajamy parę kwiatów szparagów do dekoracji. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na małym ogniu cebulę. Po 1 minucie wrzucamy czosnek. Po kolejnej minucie szparagi, a następnie ziemniaki. Całość przesmażamy razem 3-4 minuty.
3. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem troszkę poniżej poziomu warzyw. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
4. Całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. W międzyczasie na suchej patelni i małym ogniu chrupkujemy chorizo. Na tłuszczu po chorizo smażymy 2 minuty główki szparagów
6. Krem wlewamy do miseczki, łyżką robimy rózne figury jogurtem/śmietaną, układamy chips z chorizo, główki szparagów i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego. ;)
Komentarze