Krem z zielonych szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczny krem z zielonych szparagów

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielone szparagi - 2 pęczki
    - cebula - 1 duża sztuka
    - czosnek - 3 ząbki
    - ziemniak - 1 duża sztuka
    - jogurt naturalny / śmietana 12%
    - chorizo - kilka plasterków
    - sól/pieprz/gałka muszkatołowa
    - bulion warzywny - ok. 700ml
    - olej rzepakowy - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na pół. Odkrajamy parę kwiatów szparagów do dekoracji. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na małym ogniu cebulę. Po 1 minucie wrzucamy czosnek. Po kolejnej minucie szparagi, a następnie ziemniaki. Całość przesmażamy razem 3-4 minuty.
    3. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem troszkę poniżej poziomu warzyw. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
    4. Całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    5. W międzyczasie na suchej patelni i małym ogniu chrupkujemy chorizo. Na tłuszczu po chorizo smażymy 2 minuty główki szparagów
    6. Krem wlewamy do miseczki, łyżką robimy rózne figury jogurtem/śmietaną, układamy chips z chorizo, główki szparagów i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Jogurt Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować