Pierś z kaczki w ziołach z pęczotto z botwinką i szparagami

  • wyświetlono: 69 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna i soczysta pierś z kaczki serwowana z pęczotto z kaszy pęczak, młodą botwinką, szparagami.

2
  • 2 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

Mięso:
- pierś z kaczki - 2szt
- świeży rozmaryn / tymianek / oregano
- sól / pieprz
Pęczotto:
- 1 woreczek kaszy pęczak
- botwinka z liśćmi - 5sztuk
- szparagi - 250g
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- czerwone wytrawne wino - 100ml
- bulion warzywny/drobiowy - 500ml
- masło - 1 łyżka
- świeży tymianek / oregano
- ocet jabłkowy
- miód (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- orzechy włoskie
- świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kaczki w ziołach z pęczotto z botwinką i szparagami

  • 1. Przygotowanie:
    1. Zagotowujemy wodę w garnku z łyżeczką soli. Wrzucamy kaszę i gotujemy 15 minut.
    Piersi z kaczki myjemy oraz suszymy. Botwinkę oddzielamy od naci, myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Nać grubo kroimy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 3 części. Cebulę kroimy w większa kostkę. Czosnek w plasterki.
    2. Pierś z kaczki przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, świeżym rozmarynem, tymiankiem, oregano. Mięso smażymy na małym ogniu od strony skóry oraz od zimnej patelni ok. 5 minut, potem przewracamy mięso na druga stronę i smażymy kolejne pięć minut. Kaczkę zdejmujemy z patelni, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200*C. Mięso wyciągamy, przykrywamy aluminium i czekamy 10 minut aż odpocznie.
    3. Na tłuszczu po kaczce smażymy kolejno cebulę oraz czosnek. Dorzucamy kaszę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy botwinkę. Całość mieszamy i zalewamy winem. Dorzucamy rozmaryn i oregano. Gotujemy, aż kasza wchłonie wino, następnie zalewamy polową bulionu i gotujemy, aż kasza wchłonie bulion. Następnie dolewamy drugą połowę bulionu i redukujemy płyny. Całość gotowania powinna wynosić max. 15 minut. 3 min przed końcem gotowania dorzucamy szparagi. Minute przed końcem nać.
    4. Danie doprawiamy solą, pieprzem, łyżką masła oraz octem jabłkowym.
    5. Serwis:
    Pęczotto wykładamy na talerz, pierś z kaczki (przed pokrojeniem można palnikiem przypiec skórkę) kroimy w plastry i kładziemy z boku pęczotta.
    Danie posypujemy zrumienionymi orzechami włoskimi oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaczkaSzparagirisottobotwinkapęczottokaszotto

Komentarze

Podobne przepisy

pierś kaczki

Dodane przez: agarybak76

Pierś kaczki z zapiekanymi jabłkami

Danie przygotowałam inspirując...

Pierś kaczki duszona z gruszkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierś kaczki duszona z gruszkami

Proponuję prosty pomysł na świąteczny...

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Dodane przez: Futka

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Kaczka jest niesamowita. Jej mięso...

image-050m1oc

Dodane przez: viki2903

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki podana z grzybowymi...

Pierś z kaczki w towarzystwie papryki

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierś z kaczki w towarzystwie papryki

Przepis autorstwa mojego i koleżanki

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Dodane przez: Futka

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE