Marynowany dorsz z pieczonym kalafiorem, szparagami i salsą truskawkową

  • wyświetlono: 28 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Marynowany dorsz z pieczonym kalafiorem, szparagami i salsą truskawkową

2
  • 2 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Ryba:
- Polędwica z dorsza - 500g
- Sól/pieprz
Marynata do ryby:
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Pasta Harissa - 2 łyżeczki
- Sok z 1/2 limonki
- świeża kolendra - garść
Warzywa:
- Kalafior - 1szt.
- Szparagi - 500g
- Oliwa z oliwek
- Sól/pieprz/papryka ostra
- Masło - 1 łyżka
Salsa:
- Truskawki - 200g
- Sok z 1/2 limonki
- Sól/pieprz
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowany dorsz z pieczonym kalafiorem, szparagami i salsą truskawkową

  • 1. Rybę myjemy, suszymy, solimy, pieprzymy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy rybę do marynaty (najlepiej na parę godzin).
    2. Piekarnik rozgrzewamy na 200*C z termoobiegiem. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
    smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka, posypujemy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min, tak żeby kalafior był spieczony od góry.
    3. Truskawki kroimy na większe cząstki, doprawiamy małą szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki
    4. Szparagi myjemy i blanszujemy na patelni z masłem po 2-3 min z dwóch stron. Na koniec solimy, pieprzymy, mieszamy.
    5. Rybę smażymy na mocnym ogniu z dwóch stron po ok. 3 minuty (zależy od grubości kawałka). Ściągamy z patelni, przykrywamy folią aluminiową na 2-3min żeby odpoczęła.
    Serwis:
    Wykładamy szparagi, na nie kładziemy rybę, a w okół pieczony kalafior. Dekorujemy salsą z truskawek. :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaTruskawkikalafiordorszSzparagikolacjaobiadzdrowozdrowewegefitwegański

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka z młodymi ziemniakami kalafiorem i szparagami w sosie śmietanowym

Dodane przez: Andzia Pichci

Zapiekanka z młodymi ziemniakami kalafiorem...

Achh... to cudowny zapach i smak...

Wątróbka z truskawkową salsą

Dodane przez: Jaga85

Wątróbka z truskawkową salsą

Wątróbka i truskawki to niewątpliwie...

Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką

Dodane przez: edytaha

Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką

Rybka doskonale smakuje z kuskusem,...

dorsz z salsą i kaszą

Dodane przez: karolinajedynak24

DORSZ BAŁTYCKI Z SALSĄ WARZYWNĄ I KASZĄ JAGLANĄ

Danie jest pełno wartościowe warzywa...

Pieczony dorsz z ziemniakami i pietruszkowym pesto

Dodane przez: jacekwkuchni

Pieczony dorsz z ziemniakami i pietruszkowym...

Pieczona ryba dzięki temu pesto...

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

Dodane przez: akrobatka22

Pieczony filet z dorsza z ryżem i warzywami

Zdrowy, pełnowartościowy obiad...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE