Jajka po bułkovsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Młodą marchewkę i szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki w szparagach. Przycinamy nać marchewki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy marchewkę przekrojoną na pół. Smażymy 4 minuty, odwracamy na drugą stronę i dodajemy szparagi. Po 2 minutach obracamy szparagi na drugą stronę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
2. Sos holenderski: Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy i powoli dolewamy do żółtek ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Chrupki z chorizo: chorizo kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni i małym ogniu aż wytopi się dużo tłuszczu i kawałki będą chrupiące. Przekładamy na ręcznik papierowy.
4. Jajka: Kroimy 2 duże kawałki folii spożywczej (ok. 20x20cm) i umieszczamy jedną w szklance. Do środka wbijamy jajko. Łączymy ze sobą narożniki folii, tak aby zamknąć jajko w środku. Jajka gotujemy we wrzątku ok. 3minut. Jajko wyciągamy z garnka, przecinamy woreczek w połowie wysokości i delikatnie wyciągamy łyżką.
5. Pieczywo kroimy na kawałki (możemy je podchrupkować na patelni po chorizo)
6. Szparagi i marchewkę układamy na talerzu, wykładamy jajka oraz kleksy sosu holenderskiego. Jajka solimy i pieprzymy. Całość posypujemy chrupkami z chorizo i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi
Porady
Nie smażymy za długo szparagów - mają być chrupiące
Komentarze