Jajka po Bułkovsku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Jajka w koszulce, ze szparagami, młodą marchewką, sosem holenderskim i posypką z chorizo

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1. jajka rozmiar L - 2szt.
    2. warzywa:
    - młoda marchewka - 4-5szt.
    - szparagi - pół pęczka
    - masło - 1 łyżka
    - sól/pieprz
    3. Sos holenderski
    - 2 żółtka
    - 60g masła
    - sól/pieprz
    - sok z cytryny - 2 łyżeczki
    4. Chorizo - 50g
    5. Pomidorki koktajlowe - 5szt
    6. Pieczywo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Sosy Śniadanie

Jajka po bułkovsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Młodą marchewkę i szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki w szparagach. Przycinamy nać marchewki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy marchewkę przekrojoną na pół. Smażymy 4 minuty, odwracamy na drugą stronę i dodajemy szparagi. Po 2 minutach obracamy szparagi na drugą stronę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Sos holenderski: Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy i powoli dolewamy do żółtek ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
    3. Chrupki z chorizo: chorizo kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni i małym ogniu aż wytopi się dużo tłuszczu i kawałki będą chrupiące. Przekładamy na ręcznik papierowy.
    4. Jajka: Kroimy 2 duże kawałki folii spożywczej (ok. 20x20cm) i umieszczamy jedną w szklance. Do środka wbijamy jajko. Łączymy ze sobą narożniki folii, tak aby zamknąć jajko w środku. Jajka gotujemy we wrzątku ok. 3minut. Jajko wyciągamy z garnka, przecinamy woreczek w połowie wysokości i delikatnie wyciągamy łyżką.
    5. Pieczywo kroimy na kawałki (możemy je podchrupkować na patelni po chorizo)
    6. Szparagi i marchewkę układamy na talerzu, wykładamy jajka oraz kleksy sosu holenderskiego. Jajka solimy i pieprzymy. Całość posypujemy chrupkami z chorizo i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi

Porady

Nie smażymy za długo szparagów - mają być chrupiące

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marchewka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować