Chłodnik po Bułkovsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Letni chłodnik w mojej wersji na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - botwinka z liścmi - 2 pęczki
    - szparagi zielone - 250g
    - ogórek gruntowy - 3szt
    - czosnek - 2 ząbki
    - bulion drobiowy/warzywny - 500ml
    - szczypiorek
    - maślanka
    - śmietana 18%
    - ocej jabłkowy
    - sól/pieprz/koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka Jajko

Chłodnik po bułkovsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik po Bułkovsku 1. Botwinkę myjemy, odcinamy buraki od liści, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Liście również myjemy i siekamy (używamy połowe).
    Podgrzewamy rosół, wrzucamy buraczki i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Łodyżki siekamy i wrzucamy 5 min przed końcem
    Szparagi myjemy, odłamemyjemy końcówki, kroimy w małe krążki (kwiat szparaga zostawiamy w całości na później), dorzucamy do garnka 3 min przed końcem razem z liśćmi botwinki. Zupę studzimy, dodajemy startego na tarce ogórka, szczypiorek, koperek, maślankę/kefir i śmietanę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i startym czosnkiem.
    Chłodnik wlewamy do miseczki, podajemy z ugotowanym jajkiem, szczypiorkiem, ogórkiem i blanszowanymi kwiatami szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować