Chłodnik po bułkovsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę myjemy, odcinamy buraki od liści, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Liście również myjemy i siekamy (używamy połowe).
Podgrzewamy rosół, wrzucamy buraczki i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Łodyżki siekamy i wrzucamy 5 min przed końcem
Szparagi myjemy, odłamemyjemy końcówki, kroimy w małe krążki (kwiat szparaga zostawiamy w całości na później), dorzucamy do garnka 3 min przed końcem razem z liśćmi botwinki. Zupę studzimy, dodajemy startego na tarce ogórka, szczypiorek, koperek, maślankę/kefir i śmietanę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i startym czosnkiem.
Chłodnik wlewamy do miseczki, podajemy z ugotowanym jajkiem, szczypiorkiem, ogórkiem i blanszowanymi kwiatami szparagów.
Komentarze