Zupa krem z zielonych szparagów

4.5 (186 ocen)

Sezonowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu zupa.

Składniki:

  • BULION WARZYWNY:

    1 i 1/2 litra wody
    2 marchewki
    1 por
    kawałek selera
    1 pietruszka z natką
    2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
    sól

    250 g zielonych szparagów
    3-4 średnie ziemniaki
    1 łyżeczka masła
    sok z połowy cytryny
    sól, biały pieprz
    50-100 ml śmietanki 18% do zup
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion warzywny:
    Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone warzywa, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Następnie bulion przelać przez sito.
  • 2. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, "główki" odłożyć.
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
    Do czystego bulionu dodać pokrojone szparagi (bez "główek") i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw.
  • 3. W międzyczasie "główki" szparagów podsmażyć na łyżeczce masła.
    Gdy szparagi i ziemniaki będą miękkie, zupę należy zmiksować blenderem na krem (jeśli lubimy mniej kremowe zupy, można zmiksować jej tylko połowę, zostawiając drugą połowę z kawałkami ziemniaków i szparagów, a później wszystko połączyć). Do zupy dodać sok z cytryny, przyprawić ją solą i białym pieprzem. Na końcu do zupy dodać przesmażone wcześniej na maśle "główki" szparagów i śmietankę.
  • 4. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować