Krem z dyni z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dodatek orzechowego pesto jest niewątpliwie odmianą dla aksamitnej zupy krem nadając element chrupkości.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Średnia dynia (hokkaido)
    Cebula
    4 ząbki czosnku
    1 l bulionu warzywnego
    2 ziemniaki
    Łyżeczka kurkumy
    Lyzeczka papryki słodkiej
    Łyżka masła
    Sól, pieprz

    Orzechowe pesto
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich uprzednio podprażonych na patelni
    3 lyżki oliwy
    Kilka gałązek natki pietruszki
    1 zabek czosnku posiekany
    Odrobina skórki otartej z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z dyni

Krem z dyni z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na kawałki i wraz z czosnkiem pieczemy w piekarniku do miękkości (ok.25 minut) Rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy, dodajemy upieczoną dynię wraz czosnkiem całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie przygotowyjemy orzechowe pesto. Wszystkie składniki siekamy i łączymy w oliwie. Kiedy zupa jest już gotowa mieszamy z pesto (można dodać pesto wprost do talerza dekorując nim danie)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Orzechy włoskie Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować