Krem śniadaniowy z batata, chia i rokitnika

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten krem (niczym dżem) wyszedł pyszny i cała porcja poszła jednego dnia! Połowa na śniadanie, druga na kolację ;) część zjedliśmy z naleśnikami, resztę z bułką. Jest bardzo uniwersalny i to, do czego go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszego pomysłu i wyobraźni.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 batat
    1/2 słoika dżemu z rokitnika Łowicz
    2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
    2 łyżki amarantusa ekspandowanego
    1 łyżeczka masła 82% tłuszczu
    szczypta soli (użyłam morskiej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krem Pasty

Krem śniadaniowy z batata, chia i rokitnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i gotujemy ze szczyptą soli i łyżeczką masła do miękkości (wody do gotowania wlewamy 1 cm mniej, niż warzywa w garnku - nie muszą być całe zanurzone, a nie trzeba będzie jej potem odlewać). Ugotowane blendujemy na gładki krem i dodajemy nasiona chia, amarantus i dżem z rokitnika. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by nasiona chia i amarantus napęczniały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować