Krem z batata i dyni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny, ale aromatyczny krem. Można go podać jako przystawkę, świetnie smakuje z roladkami z bakłażana.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido
    400 g batata
    0,5 cm kawałek świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona cebula
    1 chilli
    1 łyżka kukurkumy
    1/2 łyżeczki curry
    1,5 l bulionu (u mnie z kaczki)
    olej
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki Krem

Krem z batata i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dyni nie obieraj, wyskrob pestki, bataty obierz, warzywa pokrój w dużą kostkę.
  • Smażenie przypraw 2. Chilli i czosnek posiekaj drobno, imbir pokrój w plasterki lub drobniej. Do garnka wlej 1-2 łyżki oleju, rozgrzej, na rozgrzany wrzuć chilli, czosnek, imbir, kurkumę, curry, cebulę. Smaż często mieszając, ok. 5 minut. Dodaj warzywa, wlej bulion, całość gotuj aż warzywa zmiękkną. Przestudź lekko i zblenduj na krem. Można krem posolić.

Porady

Do kremu świetnie pasują takie roladki z bałażana (Przepis).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.96 (186 ocen)

Zupa krem z dyni.

To może cię zainteresować