Krem cukiniowy z grillowanym tofu i chipsami z cukinii

4.5 (143 ocen)

  • 50 min

Ta kremowa zupa to jeden z moich eksperymentów kulinarnych, jak się okazało - udanych.Jest naprawdę niezwykła, bo zachwyca swoim ciekawym smakiem oraz sposobem jej podania.To danie sprawdzi się na co dzień i od święta, np. na proszony obiad. Cukiniowa poezja otulona akordami tofu - pycha!

  • 50 min

Składniki:

  • - 2,5 średniej cukinii,
    - po 1 małej marchewce i pietruszce,
    - 1/2 małego pora (tylko biała część),
    - 12 dag tofu,
    - listek laurowy,
    - 2 ziarenka ziela angielskiego,
    - 1 l wody,
    - olej,
    - łyżeczka masła (może być roślinne),
    - po 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki i ulubionych, suszonych ziół,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Chipsy

Krem cukiniowy z grillowanym tofu i chipsami z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie, marchew, pietruszkę i pora myjemy, osuszamy.
    Marchew i pietruszkę cienko obieramy.
    1/2 średniej cukinii kroimy na cienkie plasterki, a resztę cukinii, marchewkę i pietruszkę ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie talarki.
    1/2 tofu kroimy w kostkę, a resztę rozkruszamy (np. widelcem).
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy marchew, pietruszkę i pora, smażymy 3 minuty, a następnie dodajemy łyżeczkę masła i startą cukinię. Całość smażymy razem jeszcze ok. 5 minut (aż warzywa lekko zmniejszą swoją objętość).
    Do warzyw wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 20-25 minut).
    Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy pokruszone tofu (uwaga, tofu nie rozpuści się całkowicie w zupie).
    Listek laurowy i ziele angielskie wyjmujemy z zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem (jeżeli to konieczne, jeszcze raz doprawiamy).
  • 3. Plasterki cukinii i pokrojone w kostkę tofu oprószamy mieloną papryką i ulubionymi ziołami, skrapiamy olejem (ok. 1 łyżki) i odstawiamy na 5 minut.
  • 4. Patelnię (najlepiej grillową) rozgrzewamy i kładziemy na niej plasterki cukinii oraz kawałki tofu. Grillujemy z obu stron na rumiano (po ok. 2 minuty z każdej strony).
  • 5. Zupę rozlewamy do miseczek. Na każdej porcji układamy kilka cukiniowych chipsów i kosteczki grillowanego tofu.
    Od razu podajemy.

Porady

W wersji wegańskiej zwykłe masło zastąp masłem roślinnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować